Kultur Krogen
Svenska matkultur och läckra rätter
  • Hem
  • Om oss
  • Hälsosam mat
  • Skaldjursmat
  • Kontakta oss
  • Blogg
eagle-media-pro-246P33S3aFk-unsplash.jpg

Okategoriserade

Mat som gör skillnad för din rehabträning

Omar Olsson

Hur äter man för att snabbare komma tillbaka till normal träning eller normalt liv efter en skada? Finns det något man kan göra för att processen ska gå snabbare?

Absolut! Här kommer några tips.

Idrottsskador

Ordinarie vårdsektor och den sektor som är specialiserade på idrottsskador är totalt olika gebit. Du kan få helt olika behandling av din skada i dessa två inriktningar. Det betyder inte att den ena är bättre än den andra, men det betyder att du behöver välja vårdinriktning utifrån dina behov. Om du idrottar och vill komma snabbt tillbaka på ett stabilt sätt behöver du välja en idrottsskadespecialist. Vid rehab av idrottskador är det viktigt att du äter rätt för att främja läkning och komma tillbaka så fort som möjligt. Överhuvudtaget – vem vill inte det!

Mentalt

Rehabilitering är både mentalt och fysiskt. Du kan hjälpa kroppen på två sätt, dels genom att äta rätt och dels genom att tänka rätt. Kroppen reagerar på båda. Om du mår dåligt psykiskt öppnas smärtportarna till den fysiska smärtan, och om du inte äter rätt minskar energin, cirkulationen kan försämras och de byggstenar som du behöver för att läka snabbare saknas.

Mentala delar handlar också om den inställning du har till skadans läkning, om du är positiv och har mål – detta är en viktig del även för en idrottsskadespecialist vilket gör att ni tillsammans arbetar mot samma mål och kan maximera resultatet.

Kosten

Den riktiga katapulten i ditt tillfrisknande är kombinationen mellan psykologiska faktorer och din kost. Förutom den rehabträning du bedriver är kosten en mycket viktig faktor. Om du inte får i dig tillräckligt med proteiner minskas förmågan till muskelns uppbyggnad och helandet av skadestället tar längre tid. Protein är kritiskt för reparationen, speciellt när rehabprogrammet kommer igång.

Vad är bra proteiner?

Ju renare produkter desto bättre. Kyckling och magert nötkött är bra proteinkällor precis som fisk och ägg. Drick hellre mager mjölk och ät mager ost, då den magra osten ofta har en högre proteinhalt. Leucine är en viktig aminosyra som du behöver, den finns i bland annat tonfisk och sojabönor. Det finns även betydelsefulla vitaminer och kolhydrater som du kan tillföra, läs också vad Elitrehab skriver om detta.

Att undvika

Alkohol har inget positivt att komma med under en rehabperiod och du ska även vara försiktig med att stoppa i dig för mycket antiinflammatoriska medel. Dessa ska bara användas exakt vid rätt tillfälle och inte mer. Vid en studie utförd av forskare på Karolinska Institutet konstaterar man att en person som intar höga doser av antiinflammatoriskt läkemedel under lång period – och samtidigt styrketränar – får sämre effekt av sin träning än den som intagit en låg dos av acetylsalicylsyra (t ex Treo). En välbalanserad kost är utan tvekan ett vinnande koncept.

Restaurang.jpg

Hälsosam mat

Restauranger och deras kassasystem

Omar Olsson

Alla går på restaurang ibland. Det är en trevlig upplevelse att göra tillsammans med familj och vänner samtidigt som det kan underlätta i vardagen. Restauranger kommer i en mängd olika utföranden och fungerar på många olika sätt. Snabbmatsrestauranger har snabb service, snabblagad mat och billigare priser. Finare restauranger har ofta dyrare priser och finare mat som tar längre tid att tillaga. Upplägget av maten är ofta snyggt och välplanerat och servicen brukar vara av högre kvalité. Detta kan förklaras med att i snabbmatsbranschen kan de anställda inte ge varje individuell kund lika mycket tid, då servicen måste vara väldigt effektiv. Kontra en finare restaurang där maten ofta får ta lite längre tid och personalen ofta jobbar för dricks.

Nya system

Restaurangbranschen är tuff och arbetet kan vara otroligt slitsamt och stressande. Oavsett vilken restaurang det handlar om krävs det att ständigt ligga i framkant av samhällets utveckling. En del av denna utveckling är den tekniska utvecklingen. Primärt är den stora ökningen av

internet användning och internetköp en aktuell aspekt att inkludera även i restaurangbranschen.

Många restauranger har de senaste åren utvecklat sina system för att möjliggöra bokning via internet. Snabbmatsrestauranger har infört köp av mat online som sedan bärs ut till kunden på parkeringen. Vissa har även infört bordsbokning online för en specifik tid för att effektivisera restaurangens service. Även hemkörningstjänster har blivit populära då de möjliggör att beställa mat från hemmasoffan och få den levererad hem. Det har aldrig funnits så många olika alternativ att äta på restaurang som det gör idag.

Att ha system som möjliggör för online bokning är grundläggande för att detta ska fungera. Onlinebokning har många olika fördelar, för att nämna några:

  • Smidigare för kunden.
  • Restaurangen kan förbereda innan kunden kommer vilket leder till bättre service under besöket.
  • Betalning online är smidigare för kunden.
  • Effektivare för restaurangen då bokning via telefon slipper ta upp arbetstid, vilket leder till att restaurangen sparar tid och arbetskraft.

Kassasystem

Genom att använda sig av system som https://www.sitoo.com/se/ kan du använda samma kassasystem i restaurangen som för online betalningar. Detta underlättar för restauranger tack vare en mängd olika ekonomiska aspekter. Att sköta allt ekonomiskt digitalt och direkt kunna se bokningarna på nätet är ett smidigt sätt att hantera driften. Vid jämförelse med exempelvis en bokning på en restaurang via telefon, går online bokning mycket smidigare. Vid telefonbokning krävs ett samtal mellan personal och kund. Ofta kan det vara lite frågor fram och tillbaka och hela processen tar en stund. Genom online bokning sköter kunden hela bokningen online själv. Personalen på restaurangen kan istället se bokningen digitalt så fort den gått igenom. Detta är mönstret som blivit allt mer vanligt inom restaurangbranschen, trots att systemen kan fungera på olika sätt. Att ha möjlighet till online bokning och digital betalning har nu blivit en norm i restaurangbranschen. För att hålla sig aktuella i branschen behöver restauranger ha system som möjliggör för detta. Digitaliseringen är ett faktum och allt fler föredrar att sköta kontakt och bokningar digitalt. Oavsett om det handlar om butiker eller restauranger behövs digitala lösningar för att företagen ska hålla sig på kartan.

fire-in-the-kitchen-1555938.jpg

Hälsosam mat

Inred köket med restaurangtänk

Omar Olsson

Vad kan man som privatperson lära sig av restaurangköken? Finns det något vi kan lära oss av de professionella kockarna när vi renoverar hemma? I den här artikeln ska vi titta lite på några olika saker som man kan ta med sig och lära sig av.

Investera i bra maskiner och hjälpmedel

Bra maskiner är A och O när det kommer till att inreda i köket. Även om det svider lite mer i plånboken när du köper dem så kommer det betala sig i längden. Dels tack vare att livslängden är längre och dels tack vare att en bra maskin faktiskt gör jobbet. Om du köper en Köksmaskin hos inredningsshoppen så kan du vara säker på att den kommer göra det den lovar på ett bra sätt.

Samma gäller för knivar. De där Ikea-knivarna kommer bli slöa direkt och du kommer bara bli arg när de mosar istället för skär dina tomater. Om du satsar på en eller två bra knivar och tar hand om dem, slipar regelbundet och diskar dem som man ska, så kommer skärandet bli ett nöje. Detta gäller särskilt om du också skaffat en eller ett par bra skärbrädor. De kostar också mer än billigare varianter, men de kommer hålla hur länge som helst. Det enda du behöver göra är att diska av dem ordentligt och kanske slipa dem med några års mellanrum. Ha gärna en skärbräda särskilt för kött och en för andra saker. På så sätt minskar du risken för bakterieöverföring.

Planera ytorna

Den som någon gång varit inne i ett restaurangkök vet att det är ett under av effektivitet. Allt är på sin plats, alla vet vad de ska göra och det är designat för att kunna stödja ett bra arbetsflöde. Även om estetik kanske är viktigast för dig så är det ändå smart att ta med lite av det tänket hem. Du kan hämta pinterest inspiration från kök och restauranger runt om i världen och lära av dem. Se till att planera in bra arbetsytor som är lätta att torka av. Se till att optimera förvaringslösningarna från start. Planera också för att ni kommer vara fler än en som arbetar i köket. Även om du har en matsal kan det också vara bra att ha nån form av sittplats. Dels för att du ska kunna sätta dig ner och vila medan grytorna kokar på spisen men också för att du ska kunna placera en gäst där med ett glas vin så att du har någon att prata med medan du stökar och lagar mat.

Glöm inte golvet

Det är klart att det är snyggt med breda ekgolv, men det kanske inte är rätt val i det utrymme där du lagar mat. När du jobbar i ditt kök kommer du spilla saker som kanske inte alltid torkas upp direkt. Med fel underlag kan det skapa väldigt fula fläckar. Du kommer också tappa saker som lätt kan göra fula märken, t.ex. kastruller, knivar, skärbrädor. Då vill du ha ett golv som tål lite stryk eller är lätt att reparera.

proper-nutrition-4235473_1280.jpg

Hälsosam mat

Matens relation till vitaminer och kosttillskott

Omar Olsson

Maten utgör den primära källan till hur mycket mineraler och vitaminer vi får i oss. Genom att äta en balanserad kost så går det att bli mer hälsosam. Det finns gott om livsmedel som gör att du mår bättre, får mer energi och håller dig friskare. Kombinerar man en hälsosam kost med träning så håller man sig friskare och mår bättre. Äta nyttigt behöver absolut inte vara tråkigt eller ensidigt. Genom att välja rätt råvaror och produkter går det att laga rätter som förgyller vardagen. För att du ska få lite inspiration kommer det här några tips på vad man kan äta och tips på råvaror som förgyller vardagen.

Härliga frukostar som maxar dagen

Frukosten är det viktigaste målet på dagen. Startar man dagen med rätt kost så blir man piggare och håller sig mätt länge. Nästan alla forskare är överens om frukostens betydelse, därför kan det vara bra att lägga lite tid och omsorg på frukosten. För den som inte gillar att äta frukost så är nyttiga och goda smoothies ett mycket bra alternativ. Testa gärna att ha i spirulina eller ingefära som innehåller många antioxidanter. Gröt är också en bra frukost och här kan man med fördel välja havregryn med extra fiber. Toppa gärna med färska frukter och bär, det är inte bara nyttigt utan det lockar ögat. Den som gillar müsli kan enkelt göra sin egen och på så sätt få ned sockerhalten. Vill man ha lite sötma kan man blanda i kokos och lite vaniljpulver.

Träning, kosttillskott och mat

Den som tränar kan behöva få i sig mer vitaminer och mineraler än om man inte tränar. Kroppen kan behöva tillskott av näringsämnen för att prestera bättre vid träning. Det gäller även den som exempelvis är gravid. Därför kan det vara bra att köpa sina tillskott genom exempelvis apohem.se/halsa-traning/vitaminer-kosttillskott som har ett bra utbud. Omega 3 är ett exempel på ett bra tillskott, framför allt om man inte äter fisk. Något som också kan vara svårt att få i sig är A-vitamin och då kan man välja ett tillskott av betakaroten. Nyttiga mellanmål innan träningen gör också att du får ut mer av träningen. Det kan vara keso med färska bär eller med äpple och kanel. Kvarg innehåller mycket proteiner men välj naturell som inte innehåller socker. Du kan sen toppa med dina egna favoritbär eller frukter. Nötter är givetvis också ett bra alternativ.

Middagar fullproppade med vitaminer

När man ska ställa sig och laga middag efter en dag på jobbet kan det ibland stå helt stilla. Man vill äta nyttigt och hälsosamt men det är svårt att komma på vad man ska laga. Ett tips är att ta fram recept för hela veckan och handla efter dessa. Välj gärna recept med färgglada grönsaker såsom röd eller gul paprika, morötter och kombinera med mörkgröna grönsaker. Då får du i dig mängder med antioxidanter som skyddar kroppen. Ett bra sätt att tillaga grönsaker är att woka eller ångkoka. Fördelen är att man behåller vitaminerna och mineralerna samt att man får fram smaken som bäst. Tränar du kan du behöva mer proteiner. Ett tips är grillade kycklingfiléer med färska örter eller fet fisk vilket inte bara passar den som tränar. Den som inte vill äta kött ska vara noga med att äta andra produkter som innehåller proteiner såsom baljväxter. Som vegetarian och vegan kan det vara extra viktigt att satsa på kosttillskott.

corn-grilled-1326043.jpg

Hälsosam mat

Hälsosam grillmat

Omar Olsson

De flesta älskar grillad mat. Grillat smakar helt enkelt bättre, oavsett om det handlar om kött, fisk eller grönsaker. Tyvärr har grillad mat fått oförtjänt dåligt rykte om att vara onyttig. Grillad mat kan faktiskt vara både god och hälsosam. Det är dock viktigt att välja både råvaror och grill med omsorg. Hos https://bluegaz.se hittar du högkvalitativa kolgrillar, gasolgrillar och elgrillar. Vilken sorts grill du bör välja beror på din livsstil. En gasolgrill passar perfekt för dig som vill grilla ofta. Den går snabbt att värma upp vilket gör att den passar utmärkt för vardagsgrillningen. Kolgrillen är många grillentusiasters favorit eftersom den är rolig att använda. Smaken blir densamma oavsett om du använder en kol- eller gasolgrill. En elgrill passar dig som vill ha en liten och portabel grill som du kan ställa på terrassen. Nedan får du tips på hur du grillar nyttigare.

Nyttiga råvaror att lägga på grillen

Oavsett vilken sorts grill du använder är det nyttigare att grilla grönsaker, fisk och fågel istället för rött kött. Det är även viktigt att inte grilla råvarorna för hårt. Det svarta brända bitarna är cancerframkallade och bör därför skäras bort. Om du vill vara extra nyttig kan du lägga råvarorna i foliepaket på grillen. Resultatet blir fantastiskt gott!

Grönsaker & Vego

Grönsaker är det absolut bästa om du vill grilla nyttigare. Många glömmer bort grönsakerna när de grillar, vilket är synd. Grillade grönsaker är fantastiskt gott och hälsosamt. Grönsaker som passar utmärkt på grillen är bland annat aubergine, paprika, zucchini, citron, fänkål, tomat, majskolv och blomkål. Tänk på att grönsakerna bör behandlas med lika mycket kärlek som köttet. Med andra ord bör de skäras i lämpliga bitar och gärna marineras med olja eller kryddor innan grillningen. Du kommer att bli förvånad hur mycket smak grillade grönsaker kan ha.

Andra populära vegetariska grillalternativ är halloumiost och halvfabrikat som quorn, sojabiffar och tofu. Var kreativ och göra goda vegoknyten: du lägger grönsaker, fetaost, bulgur, dressing och annat gott i foliepaket som du senare tillagar på grillen.

Fisk & Fågel

Fisk och fågel är generellt sätt nyttigare än rött kött. Många fisksorter lämpar sig utmärkt för grillen. Laxfiléer är lättillgängliga och kan grillas för sig själva eller i foliepaket med andra tillbehör. Om du väljer att grilla hela fiskar, exempelvis strömming eller makrill, bör du strö grovkornigt salt på fisken innan du lägger den på grillen. Kyckling är också populär grillmat. Marinera gärna kycklingen innan för att maximera smakupplevelsen. Både grillad fisk och fågel kan med fördel kombineras med grillade grönsaker för att skapa en hälsosam grillad måltid.

desserts-1323172.jpg

Hälsosam mat

Lockande efterrätter med twist

Omar Olsson

Det finns många sätt att avsluta en middag, men en god efterrätt är precis det som saknas emellanåt. Vare sig du tycker om salta eller söta efterrätter finns något för just dig…

När du är sugen på något gott finns det många härliga efterrättsalternativ att välja mellan, kanske är det tårta, kakor, eller maffiga chokladmuffins som lockar? Har du dessutom gäster eller vill avsluta din middag på ett speciellt sätt är en ljuvlig efterrätt helt rätt. Här finns några tips på olika klassiska desserter eller tårtor som är goda med en ny och spännande twist.

Ljuvliga Cupcakes

Det finns väl inget som är lika gott som chokladcupcakes? Dessa underbara skapelser är fantastiskt goda och kan med fördel serveras med kolaflarn på toppen för att ge den där lilla extra twisten. Oftast görs chokladcupcakes med mörk choklad för att ge en fylligare och djupare smak, men kan självklart även göras på mjölkchoklad om man önskar det.

Sedan några år tillbaka har cupcakes varit otroligt populära i Sverige. De liknar vanliga muffins men är lite mer maffiga och drömlika. Förr var de oftast väldigt stora, men som alla andra trender är de flesta cupcakes idag mindre i storlek och väldigt söta. Det finns inte heller några begränsningar vilket är något som http://www.dintarta.se/ nyttjar till fullo när de låter kreativiteten flöda med sina tårtor. Vare sig det handlar om dekoration eller frosting är det upp till dig att låta din fantasi skapa det du vill! Kanske vill du servera dina chokladcupcakes med en saltig kolafrosting istället?

Höstpajer!

Nu när hösten är här är det dags för många att baka lite paj! Visst är det speciellt när du kan baka paj på frukter som finns i din trädgård? Pajtraditionen sträcker sig många år tillbaka och kan bli något riktigt speciellt. Genom att leta efter klassiska recept med säsongens bästa smaker kan du skapa något magiskt gott som behagar din söta tand. Det är nog inte särskilt mycket som kan slå hemlagade pajer som dessutom är väldigt mångsidiga. Ännu roligare är det att göra dessa pajer med en liten twist, varför inte prova på att göra en pumpapaj med rosmarin? Eller kanske en sötare paj med lönnsirap, pekannötter och choklad som viktiga ingredienser i din äppelpaj.

Du kan dessutom använda dig av goda kryddor som muskotnöt och kanel för att liva upp din paj med lite varmare toner. Har du en trädgård med många frukter, kan du använda dessa frukter och pumpor för att göra en färsk och fräsch paj. Inte heller behöver du använda dig av traditionellt socker utan kan göra pajen söt med hjälp av honung och agave. Få ut det mesta av säsongen genom att använda dig av dina frukter eller handla närodlat för att göra en mer organisk paj.

Använd din fantasi

När du sitter hemma och funderar på din nästa efterrätt – kanske det är dags att experimentera lite mer! Försök att använda din fantasi och var lite mer lekfull med din nästa paj, tårta eller kakor!

crabs

Skaldjursmat Skaldjursmat, Sverige

Skaldjursmat i Sverige

Omar Olsson

I Sverige har vi en lång tradition av att äta skaldjur. Räkor, kräftor, hummer och musslor är några av våra vanligaste och mest omtyckta svenska skaldjur. Med tanke på den långa kustremsan vi har i vårt avlånga land är det inte alls särskilt överraskande att vi ätit skaldjur sedan urminnes tider. Tillfällena och traditionerna kring skaldjur har dock förändrats över tid.

Adeln och folket

Arkeologiska fynd visar att vi har ätit skaldjur i Sverige i flera tusen år. Vissa skaldjur som exempelvis räkor inte var så populära förr i tiden på grund av religiösa skäl. Historiska texter skildrar dock att den svenska adeln och rika personer åt skaldjur, framför allt ostron och hummer. Historiskt sett har den svenska adeln har alltid hämtat inspiration från andra länder, även när det gäller skaldjur.

Från dess att adeln upptäckt det goda med skaldjur tog det ytterligare ett tag innan skaldjuren tog sig in i det svenska vardagsköket och blev husmanskost. Nu för tiden äter vi dock gärna skaldjur i Sverige som vardagsmat i form av till exempel musselsoppa eller skaldjurspasta. Dessutom har vi många festligheter med skaldjur, som exempelvis hummer och ostron på nyår och kräftskiva under sensommaren.

Den svenska kräftskivan

De flesta av oss har någon gång varit på en kräftskiva, eller kräftkalas som det också kallas. Vi är dock färre till antalet som vet varför vi egentligen har kräftskiva. Bakgrunden till detta är nämligen att förr i tiden startade säsongen för kräftfiske vid exakt samma tid varje år; närmare bestämt den 7 augusti kl 17.00 och det är denna dag kräftskivan firades från start.

Nu för tiden har lagen kring kräftfiske ändrats och 1994 tog man helt och hållet bort förbudet för kräftfiske, vilket innebär att man nu får fiska kräftor när som helst. Därmed äter vi numer kräftor året runt här i Sverige, även om det fortfarande är många som väntar med att äta årets första kräftor ända tills datumet för den gamla kräftfiskepremiären har passerat.

Räkor från Värmskog och Västkusten

Något annat vi svenskar verkligen uppskattar är räkan. Vi har räkor på pizza, på langos, tillsammans med den bakade potatisen och på äggmackan. I de värmländska skogarna, närmare bestämt i orten Värmskog, finns det till och med ett café som är vida känt för just sina grandiosa räksmörgåsar som helt och hållet svämmas över av de handskalade räkorna. Hit vallfärdar folk under somrarna.

Västkusten är en annan destination känd för sina räkor. För många svenskar är det tradition att spendera sommaren på Västkusten med sol, bad och naturligtvis räkor. I detta salta och kalla västerhavet i Bohuslän finns skaldjur av högsta kvalitet. Räkfisket här påbörjades redan på 1800-talet. Idag sker det svenska räkfisket med trål längs västkusten, främst i Skagerack, i Norska rännan och Gullmarsfjorden.

Hummern – fattigmanskosten som blev exklusiv

Hummern har gjort flera klassresor genom tiderna. Under lång tid ansågs den vara mat för adeln och kungligheter. Därefter kom en period då hummern var fattigmansmat. Den fanns i överflöd i vattnet och hummer var så pass vanligt förekommande mat att det var något folk helst ville slippa att äta. Sen överfiskades den och blev därmed sällsynt och exklusiv. Idag äts hummern framför allt på nyår.

halsosam-mat

Hälsosam mat Hälsosam mat, Sverige

Hälsosam mat i Sverige

Omar Olsson

Rapporter har visat att ohälsosam mat och dåliga matvanor är den absolut största riskfaktorn för ohälsa. Den konkurrerar till och med ut faktorer som alkohol, tobak och för lite motion. Socialstyrelsen menar att en av tio svenskar riskerar att bli sjuka eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. Så hur ser egentligen läget ut när det gäller hälsosam mat i Sverige?

Lösningar finns

Mycket görs för att öka medvetenheten kring kosten och vilka livsmedel som är lämpliga att väva in i sina matvanor för att uppnå en bra hälsa. Flera regioner och landsting arbetar till exempel aktivt med främjandet av bra matvanor inom vården. Fler behöver dock få upp ögonen för hur allvarlig situationen kan bli om det inte börjar väljas mer hälsosam mat i Sverige.

Som tur är finns tecken på att det går i rätt riktning. Ett tecken är den vegetariska trend som pågår för tillfället, särskilt bland ungdomar. Ur hälsosynpunkt är vegetabiliska livsmedel mer hälsosamma är produkter från djurriket. Allt fler väljer idag att äta vegetarisk eller vegansk kost, vilket syns på menyer runt om i landet. Efterfrågan har gjort att substitut för kött nu i större utsträckning finns tillgängliga på marknaden.

Hälsosamma livsmedel att addera till din kost

Det finns en mängd olika hälsosamma livsmedel som ingår i en vanlig, typiskt svensk kost. Bland dessa hittar vi till exempel havregryn, vilka kan minska risken för diabetes typ 2. Även nötter innehåller många bra ämnen. Grönsaker såsom spenat, broccoli och olika former av kål är bra för dina nivåer av järn och kalium, samt för att hålla borta dåligt kolesterol från blodådrorna.

En annan hälsosam livsmedelskategori är frukt och bär. Äpplen finns det gott om i Sverige och de är mycket hälsosamma för oss. Vårt klimat är gynnsamt för bär av olika slag, så som blåbär, hallon, jordgubbar och lingon. Försök dock att hitta svenska alternativ om möjligt för att minska miljöpåverkan. På hösten kan vi med fördel gå ut och plocka svamp, som är fullproppade med nyttigheter.

Hälsosamma kostval

Andra saker du kan göra för att skapa en hälsosam kosthållning är att välja fullkorn när det gäller pasta, bröd och gryn. I regel mättar dessa bättre och innehåller mer näring. När det gäller fett är det en god idé att byta till nyttiga matfetter. Du kan till exempel välja raps- eller olivolja istället för smör för att få in dig hälsosamma omättade fetter.

En annan avgörande faktor för att nå en hälsosam kost är mängden mat. En bra metod är att helt enkelt äta när du är hungrig – inte när du är uttråkad eller sugen. Regelbundna måltider är att föredra för att undvika småätande. Då kommer även matsmältningen att fungera optimalt. För att äta mer hälsosamt kan du kan även minska saltmängden och se upp för färdigrätter innehållande onödiga konserveringsmedel.

Ett land i framkant

Även om det fortfarande finns förbättringar att göra när det gäller maten i Sverige kan man ändå fastslå att Sverige är ett land i framkant när det gäller nyttigare alternativ. I vårt avlånga land finns mängder med hälsocaféer och restauranger som gör det möjligt att göra bra val. Samma sak gäller i våra matbutiker, där ekologiska och sockerfria produkter får allt större utrymme.

Följ oss

  • rss
  • pinterest
  • tumblr

Nya Inlägg

  • Mat som gör skillnad för din rehabträning
  • Restauranger och deras kassasystem
  • Inred köket med restaurangtänk
  • Matens relation till vitaminer och kosttillskott
  • Hälsosam grillmat

Senaste Pins!

Tumblr

Kategorier

  • Hälsosam mat
  • Okategoriserade
  • Skaldjursmat
Back to Top
  • Blogg
  • SiteMap
  • Kontakta oss
  • Integritetspolicy

Nya Inlägg

  • Mat som gör skillnad för din rehabträning
  • Restauranger och deras kassasystem
  • Inred köket med restaurangtänk
  • Matens relation till vitaminer och kosttillskott
  • Hälsosam grillmat

Kategorier

  • Hälsosam mat
  • Okategoriserade
  • Skaldjursmat
© Kultur Krogen 2022