Hälsosam grillmat

De flesta älskar grillad mat. Grillat smakar helt enkelt bättre, oavsett om det handlar om kött, fisk eller grönsaker. Tyvärr har grillad mat fått oförtjänt dåligt rykte om att vara onyttig. Grillad mat kan faktiskt vara både god och hälsosam. Det är dock viktigt att välja både råvaror och grill med omsorg. Hos https://bluegaz.se hittar du högkvalitativa kolgrillar, gasolgrillar och elgrillar. Vilken sorts grill du bör välja beror på din livsstil. En gasolgrill passar perfekt för dig som vill grilla ofta. Den går snabbt att värma upp vilket gör att den passar utmärkt för vardagsgrillningen. Kolgrillen är många grillentusiasters favorit eftersom den är rolig att använda. Smaken blir densamma oavsett om du använder en kol- eller gasolgrill. En elgrill passar dig som vill ha en liten och portabel grill som du kan ställa på terrassen. Nedan får du tips på hur du grillar nyttigare.

Nyttiga råvaror att lägga på grillen

Oavsett vilken sorts grill du använder är det nyttigare att grilla grönsaker, fisk och fågel istället för rött kött. Det är även viktigt att inte grilla råvarorna för hårt. Det svarta brända bitarna är cancerframkallade och bör därför skäras bort. Om du vill vara extra nyttig kan du lägga råvarorna i foliepaket på grillen. Resultatet blir fantastiskt gott!

Grönsaker & Vego

Grönsaker är det absolut bästa om du vill grilla nyttigare. Många glömmer bort grönsakerna när de grillar, vilket är synd. Grillade grönsaker är fantastiskt gott och hälsosamt. Grönsaker som passar utmärkt på grillen är bland annat aubergine, paprika, zucchini, citron, fänkål, tomat, majskolv och blomkål. Tänk på att grönsakerna bör behandlas med lika mycket kärlek som köttet. Med andra ord bör de skäras i lämpliga bitar och gärna marineras med olja eller kryddor innan grillningen. Du kommer att bli förvånad hur mycket smak grillade grönsaker kan ha.

Andra populära vegetariska grillalternativ är halloumiost och halvfabrikat som quorn, sojabiffar och tofu. Var kreativ och göra goda vegoknyten: du lägger grönsaker, fetaost, bulgur, dressing och annat gott i foliepaket som du senare tillagar på grillen.

Fisk & Fågel

Fisk och fågel är generellt sätt nyttigare än rött kött. Många fisksorter lämpar sig utmärkt för grillen. Laxfiléer är lättillgängliga och kan grillas för sig själva eller i foliepaket med andra tillbehör. Om du väljer att grilla hela fiskar, exempelvis strömming eller makrill, bör du strö grovkornigt salt på fisken innan du lägger den på grillen. Kyckling är också populär grillmat. Marinera gärna kycklingen innan för att maximera smakupplevelsen. Både grillad fisk och fågel kan med fördel kombineras med grillade grönsaker för att skapa en hälsosam grillad måltid.