Hälsosam mat i Sverige

Rapporter har visat att ohälsosam mat och dåliga matvanor är den absolut största riskfaktorn för ohälsa. Den konkurrerar till och med ut faktorer som alkohol, tobak och för lite motion. Socialstyrelsen menar att en av tio svenskar riskerar att bli sjuka eller dö i förtid på grund av ohälsosamma matvanor. Så hur ser egentligen läget ut när det gäller hälsosam mat i Sverige?

Lösningar finns

Mycket görs för att öka medvetenheten kring kosten och vilka livsmedel som är lämpliga att väva in i sina matvanor för att uppnå en bra hälsa. Flera regioner och landsting arbetar till exempel aktivt med främjandet av bra matvanor inom vården. Fler behöver dock få upp ögonen för hur allvarlig situationen kan bli om det inte börjar väljas mer hälsosam mat i Sverige.

Som tur är finns tecken på att det går i rätt riktning. Ett tecken är den vegetariska trend som pågår för tillfället, särskilt bland ungdomar. Ur hälsosynpunkt är vegetabiliska livsmedel mer hälsosamma är produkter från djurriket. Allt fler väljer idag att äta vegetarisk eller vegansk kost, vilket syns på menyer runt om i landet. Efterfrågan har gjort att substitut för kött nu i större utsträckning finns tillgängliga på marknaden.

Hälsosamma livsmedel att addera till din kost

Det finns en mängd olika hälsosamma livsmedel som ingår i en vanlig, typiskt svensk kost. Bland dessa hittar vi till exempel havregryn, vilka kan minska risken för diabetes typ 2. Även nötter innehåller många bra ämnen. Grönsaker såsom spenat, broccoli och olika former av kål är bra för dina nivåer av järn och kalium, samt för att hålla borta dåligt kolesterol från blodådrorna.

En annan hälsosam livsmedelskategori är frukt och bär. Äpplen finns det gott om i Sverige och de är mycket hälsosamma för oss. Vårt klimat är gynnsamt för bär av olika slag, så som blåbär, hallon, jordgubbar och lingon. Försök dock att hitta svenska alternativ om möjligt för att minska miljöpåverkan. På hösten kan vi med fördel gå ut och plocka svamp, som är fullproppade med nyttigheter.

Hälsosamma kostval

Andra saker du kan göra för att skapa en hälsosam kosthållning är att välja fullkorn när det gäller pasta, bröd och gryn. I regel mättar dessa bättre och innehåller mer näring. När det gäller fett är det en god idé att byta till nyttiga matfetter. Du kan till exempel välja raps- eller olivolja istället för smör för att få in dig hälsosamma omättade fetter.

En annan avgörande faktor för att nå en hälsosam kost är mängden mat. En bra metod är att helt enkelt äta när du är hungrig – inte när du är uttråkad eller sugen. Regelbundna måltider är att föredra för att undvika småätande. Då kommer även matsmältningen att fungera optimalt. För att äta mer hälsosamt kan du kan även minska saltmängden och se upp för färdigrätter innehållande onödiga konserveringsmedel.

Ett land i framkant

Även om det fortfarande finns förbättringar att göra när det gäller maten i Sverige kan man ändå fastslå att Sverige är ett land i framkant när det gäller nyttigare alternativ. I vårt avlånga land finns mängder med hälsocaféer och restauranger som gör det möjligt att göra bra val. Samma sak gäller i våra matbutiker, där ekologiska och sockerfria produkter får allt större utrymme.