Inred köket med restaurangtänk

Vad kan man som privatperson lära sig av restaurangköken? Finns det något vi kan lära oss av de professionella kockarna när vi renoverar hemma? I den här artikeln ska vi titta lite på några olika saker som man kan ta med sig och lära sig av.

Investera i bra maskiner och hjälpmedel

Bra maskiner är A och O när det kommer till att inreda i köket. Även om det svider lite mer i plånboken när du köper dem så kommer det betala sig i längden. Dels tack vare att livslängden är längre och dels tack vare att en bra maskin faktiskt gör jobbet. Om du köper en Köksmaskin hos inredningsshoppen så kan du vara säker på att den kommer göra det den lovar på ett bra sätt.

Samma gäller för knivar. De där Ikea-knivarna kommer bli slöa direkt och du kommer bara bli arg när de mosar istället för skär dina tomater. Om du satsar på en eller två bra knivar och tar hand om dem, slipar regelbundet och diskar dem som man ska, så kommer skärandet bli ett nöje. Detta gäller särskilt om du också skaffat en eller ett par bra skärbrädor. De kostar också mer än billigare varianter, men de kommer hålla hur länge som helst. Det enda du behöver göra är att diska av dem ordentligt och kanske slipa dem med några års mellanrum. Ha gärna en skärbräda särskilt för kött och en för andra saker. På så sätt minskar du risken för bakterieöverföring.

Planera ytorna

Den som någon gång varit inne i ett restaurangkök vet att det är ett under av effektivitet. Allt är på sin plats, alla vet vad de ska göra och det är designat för att kunna stödja ett bra arbetsflöde. Även om estetik kanske är viktigast för dig så är det ändå smart att ta med lite av det tänket hem. Du kan hämta pinterest inspiration från kök och restauranger runt om i världen och lära av dem. Se till att planera in bra arbetsytor som är lätta att torka av. Se till att optimera förvaringslösningarna från start. Planera också för att ni kommer vara fler än en som arbetar i köket. Även om du har en matsal kan det också vara bra att ha nån form av sittplats. Dels för att du ska kunna sätta dig ner och vila medan grytorna kokar på spisen men också för att du ska kunna placera en gäst där med ett glas vin så att du har någon att prata med medan du stökar och lagar mat.

Glöm inte golvet

Det är klart att det är snyggt med breda ekgolv, men det kanske inte är rätt val i det utrymme där du lagar mat. När du jobbar i ditt kök kommer du spilla saker som kanske inte alltid torkas upp direkt. Med fel underlag kan det skapa väldigt fula fläckar. Du kommer också tappa saker som lätt kan göra fula märken, t.ex. kastruller, knivar, skärbrädor. Då vill du ha ett golv som tål lite stryk eller är lätt att reparera.