Skaldjursmat i Sverige

I Sverige har vi en lång tradition av att äta skaldjur. Räkor, kräftor, hummer och musslor är några av våra vanligaste och mest omtyckta svenska skaldjur. Med tanke på den långa kustremsan vi har i vårt avlånga land är det inte alls särskilt överraskande att vi ätit skaldjur sedan urminnes tider. Tillfällena och traditionerna kring skaldjur har dock förändrats över tid.

Adeln och folket

Arkeologiska fynd visar att vi har ätit skaldjur i Sverige i flera tusen år. Vissa skaldjur som exempelvis räkor inte var så populära förr i tiden på grund av religiösa skäl. Historiska texter skildrar dock att den svenska adeln och rika personer åt skaldjur, framför allt ostron och hummer. Historiskt sett har den svenska adeln har alltid hämtat inspiration från andra länder, även när det gäller skaldjur.

Från dess att adeln upptäckt det goda med skaldjur tog det ytterligare ett tag innan skaldjuren tog sig in i det svenska vardagsköket och blev husmanskost. Nu för tiden äter vi dock gärna skaldjur i Sverige som vardagsmat i form av till exempel musselsoppa eller skaldjurspasta. Dessutom har vi många festligheter med skaldjur, som exempelvis hummer och ostron på nyår och kräftskiva under sensommaren.

Den svenska kräftskivan

De flesta av oss har någon gång varit på en kräftskiva, eller kräftkalas som det också kallas. Vi är dock färre till antalet som vet varför vi egentligen har kräftskiva. Bakgrunden till detta är nämligen att förr i tiden startade säsongen för kräftfiske vid exakt samma tid varje år; närmare bestämt den 7 augusti kl 17.00 och det är denna dag kräftskivan firades från start.

Nu för tiden har lagen kring kräftfiske ändrats och 1994 tog man helt och hållet bort förbudet för kräftfiske, vilket innebär att man nu får fiska kräftor när som helst. Därmed äter vi numer kräftor året runt här i Sverige, även om det fortfarande är många som väntar med att äta årets första kräftor ända tills datumet för den gamla kräftfiskepremiären har passerat.

Räkor från Värmskog och Västkusten

Något annat vi svenskar verkligen uppskattar är räkan. Vi har räkor på pizza, på langos, tillsammans med den bakade potatisen och på äggmackan. I de värmländska skogarna, närmare bestämt i orten Värmskog, finns det till och med ett café som är vida känt för just sina grandiosa räksmörgåsar som helt och hållet svämmas över av de handskalade räkorna. Hit vallfärdar folk under somrarna.

Västkusten är en annan destination känd för sina räkor. För många svenskar är det tradition att spendera sommaren på Västkusten med sol, bad och naturligtvis räkor. I detta salta och kalla västerhavet i Bohuslän finns skaldjur av högsta kvalitet. Räkfisket här påbörjades redan på 1800-talet. Idag sker det svenska räkfisket med trål längs västkusten, främst i Skagerack, i Norska rännan och Gullmarsfjorden.

Hummern – fattigmanskosten som blev exklusiv

Hummern har gjort flera klassresor genom tiderna. Under lång tid ansågs den vara mat för adeln och kungligheter. Därefter kom en period då hummern var fattigmansmat. Den fanns i överflöd i vattnet och hummer var så pass vanligt förekommande mat att det var något folk helst ville slippa att äta. Sen överfiskades den och blev därmed sällsynt och exklusiv. Idag äts hummern framför allt på nyår.